Šampiňóny sú naozaj zdravé! Ako pomáhajú?

Hovorí Vám niečo názov Pečiarka záhradná? Že nie? A čo tak šampiňóny? Tie už určite poznáte! Možno rastú aj vo Vašej záhrade a Vy ani netušíte, aké sú zdravé. A okrem toho naozaj chutné. Prezradíme Vám, aké vitamíny a výživné látky šampiňóny obsahujú.

Šampiňóny – bojovníci proti rakovine

Pri najbližšej príprave chutnej šampiňónovej polievky alebo omáčky, sa už na tieto huby budete určite pozerať inak. A to najmä potom, čo si prečítate tieto fakty a informácie o tom, čo všetko šampiňóny obsahujú. Sú to najmä:

  • Vitamíny. Za zmienku stoja hlavne vitamíny skupiny B a D, ktorých sa v šampiňónoch nachádza naozaj dostatok. Sú to však aj vitamíny A, E a C.
  • Minerály. Horčík, vápnik, jód, chróm, selén, či fosfor. Aj tieto minerály a stopové prvky Vaše telo získa vďaka konzumácii šampiňónov.
  • Mastné kyseliny. V šampiňónoch sa nachádzajú najmä kyseliny omega 3 a omega 6.
  • Sú veľmi účinné v boji proti škodlivým voľným radikálom v ľudskom organizme.

Ako vidno, obsah zdraviu prospešných látok je v šampiňónoch naozaj nemalý. Uskutočnené boli dokonca mnohé štúdie, ktoré sa zameriavali na dokázanie účinkov šampiňónov v boji proti rakovine prsníka. Najznámejšia je americká štúdia, ktorá bola uskutočnená v roku 2009 národným medicínskym centrom City of Hope. Na vzorke 2000 žien bolo dokázané potlačenie rizika vzniku rakoviny prsníka až o 90%! Podobná štúdia sa uskutočnila aj v Austrálii. Táto dokázala, že pravidelná konzumácia šampiňónov potlačila riziko vzniku rakoviny prsníka až v 64%-tách testovaných žien. Takéto účinky sa vraj dajú dosiahnuť, ak žena skonzumuje v priemere len 10 gramov šampiňónov denne.

Môžu byť šampiňóny škodlivé?

Existujú však aj názory, že šampiňóny naopak vznik rakoviny môžu spôsobovať. Vinná je vraj látka agaricin a hydrazín, ktorú obsahujú. Štúdie však dokázali, že po tepelnej úprave sa obsah týchto látok v šampiňónoch výrazne zníži. Okrem toho je dokázané, že viac týchto látok obsahujú napríklad údené klobásy. A človek by musel šampiňóny konzumovať doslova na kilogramy, aby ho mohli zdravotne ohroziť. Zdravé a chutné šampiňóny si teda aj naďalej môžete vychutnávať úplne bez obáv!

 

 

Autorské právo: nikkiphoto / 123RF Reklamní fotografie